manastiri din romania

In jos

Re: manastiri din romania

Mesaj  cr_1971 la data de Mar Feb 15, 2011 2:31 pm

Cele mai importante manastiri din romania,sunt manastirile:Agapia,Antim,Arnota,Balaciu,Bisericani,Bistrita,Brancoveanu-Sambata,Brancoveni,Caldarusani,Calui,Camarzani,Cernica,Cetatuia,Clocociov,Cheia,Comana,Corbii de piatra,Cornetu,Cotmeana,Cozia,Crasna,Curtea de Arges,Darvani,Dealu,Dervent,Dintr-un lemn,Dragomirna,Durau,Fagetel,Frasinei,Galata,Ghighiu,Govora,Gura Motrului,Hodos Bodrog,Horaicioara,Horaita,Humor,Hurezi,Ianculesti,Iezeru,Jitianu,Lainici,Locurele,Moldovita,Muntele Ceahlau,Namaiesti,Neamt,Negru-Voda,Papusa,Pasarea,Pisiota,Plumbuita,Polovragi,Putna,Rarau,Rasca,Samurcasesti,Secu,Sfanta Ana,Sfanta Maria,Sfantul Antonie cel Mare,Sfantul Ioan Iacob,Sfantul Stefan,Sfintii Apostoli,Sfintii Trei Ierarhi,Sihla,Sinaia,Stanisoara,Sucevita,Surpatele,Suzana,Tismana,Topolnita,Turnu,Varatec,Viforata,Voronet,Zamfira.

La o parte din acestea am fost si eu de-a lungul timpului.
avatar
cr_1971
Admin
Admin

Mesaje : 3655
Puncte : 13593
Reputatie : 4555
Data de inscriere : 10/01/2011
Varsta : 47

http://prieteni.forumgratuit.ro

Sus In jos

Re: manastiri din romania

Mesaj  cr_1971 la data de Lun Mai 02, 2011 12:56 pm

Mama mea pleaca in fiecare an in pelerinaje in fiecare vara in liuna iulie,unde viziteaza fel si fel de manastiri din toata romania,unde mai ales anul trecut a fost in pelerinaj unde a foat in 90 % din manastirile din tara,unde anul trecut,in afara de partea de nord est a romaniei,deci numai anul trecut,a vizitat restul manastirilor aflate in tara.
avatar
cr_1971
Admin
Admin

Mesaje : 3655
Puncte : 13593
Reputatie : 4555
Data de inscriere : 10/01/2011
Varsta : 47

http://prieteni.forumgratuit.ro

Sus In jos

manastirea dragomirna

Mesaj  cristina la data de Mier Iun 15, 2011 3:29 pm

La 12 kilometri de Suceava, aproape de pãdure, spre satul Mitocul Dragomirnei a fost ridicatã Mânãstirea Dragomirna. Mitropolitul Anastasie Crimca, fiul negustorului sucevean Ioan Crimca ºi al Cristinei a pus piatra de temelie a acestei mânãstiri în anul 1602. Înainte de construirea marii mânãstiri, o altã bisericã mai micã fusese ridicatã. Aceastã bisericutã poate fi vazutã astazi în curtea Mânãstirii Dragomirna, fiind de fapt prima bisericã ctitoritã de mitropolitul Anastasie Crimca împreunã cu rudele sale - Lupu ºi Simion Stroici. Pisania de la intrare aratã cã biserica stã sub hramul Sfinþilor Enoh, Ilie ºi Ioan Botezãtorul. La scurt timp dupã numirea sa ca Mitropolit al Moldovei, Anastasie Crimca începe sã construiascã Mânãstirea Dragomirna. Lucrãrile au fost terminate în 1609, iar mânãstirea a fost sfinþitã la sãrbãtoarea Pogorârea Sfântului Duh. Arhitectura moldoveneascã a acelui timp va cunoaºte multiple inovaþii prin aceastã construcþie cu proporþii ºi elemente inovative. Cu o structurã îngustã ºi alungitã, având o absidã poligonalã în partea de vest, ansamblul impresioneazã prin alura sa monumentalã. Biserica ni se dezvãluie ca un edificiu deosebit, unde cadrele ferestrelor cu elementele de facturã goticã se armonizeazã perfect cu bogatele decoraþiuni ale turlei ce sunt de influenþã purã româneascã. Odatã paºind în bisericã, nu putem sã nu remarcãm înalþarea gradualã a camerelor, începând cu pridvorul ºi mergând spre altar, bogata reþea de nervuri aliniate aproape peste tot, colorate în roºu, albastru ºi auriu, ºi încarcarea lor cu linii. Sursa de inspiraþie a fost probabil desenul din vechile manuscrise bisericeºti. ªi, pentru ca totul sã fie perfect, mai sunt amplasate, din loc în loc, câteva sculpturi. Pereþii ºi bolþile naosului, precum ºi cei ai altarului sunt acoperiþi cu picturi în frescã de o mare valoare plasticã. Fãrã îndoialã cã la ºcoala de picturã tradiþionalã moldoveneascã s-au format cei trei pictori ai Dragomirnei.

sursa : http://www.ortodox.ro/manastiri/manastirea_dragomirna.html
avatar
cristina
moderator
moderator

Mesaje : 1000
Puncte : 6267
Reputatie : 4417
Data de inscriere : 16/01/2011

Sus In jos

Manastirea Sfantul Ilie - Dealul Mare

Mesaj  cr_1971 la data de Dum Iul 31, 2011 1:46 pm

Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul

Manastirea Sfantul Prooroc Ilie se afla pe raza comunei Coroieni, in apropierea localitatii Dealu Mare, din judetul Maramures, nu departe de soseaua Tg. Lapus-Dej, la 15 kilometri sud-vest de orasul Targu Lapus si la 36 de kilometri nord-vest de orasul Dej.

Din punct de vedere geografic, manastirea este situata in stanga drumului judetean Tg. Lapus - Galgau, la o distanta de 2 kilometri de la locul numit "La Clipta", punct unde se desparte Bazinul Lapusului de Bazinul Somesului. Asezamantul a fost ridicat pe dealul numit "Gruiul Rotund", la o altitudine de circa 550-600 de metri. Culmea Gruiul Rotund se intinde la sudul Depresiunii Lapusului, avand un caracter subcarpatic, pe o lungime de 30 de kilometri.

Manastirea este asezata intr-o poiana pitoreasca inconjurata de paduri de fag. Aici se intalnesc hotarele a cinci localitati: Fantanele, Valenii Lapusului, Coroieni, Draghia si Dealu Mare. Manastirea Sfantul Ilie se afla, din punct de vedere canonic, sub supravegherea Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului.

Manastirea Dealul Mare - scurt istoric

In anul 1991, cu binecuvantarea Preasfintitului Justinian al Maramuresului si Satmarului, protosinghelul Paisie Cosma a pus inceput de viata monahala in acest loc. Protosinghelul Paisie, fiul duhovnicesc al Preasfintiei Sale, a fost crescut in Manastirea Rohia, avand deci radacini adanci in viata monahala, si a purces mai tarziu la infiintarea unei noi manastiri in apropierea satului sau natal, Dealu Mare.

Aceasta manastire nu a luat fiinta in urma unei legende sau a unui miracol deosebit; nici o alta vatra monahala nu se cunoaste a fi fost aici, si totusi, acest loc a fost ocrotit de o purtare de grija divina care a dus la ridicarea acestui asezamant monahal.

Lucrarile de zidire a manastirii au inceput in anul 1991, cand s-a facut un drum de acces pentru transportarea de materiale, s-a pregatit terenul pentru vatra manastirii si s-a ridicat prima chilie, adusa din localitatea Grosii tiblesului, chilie in care a locuit primul vietuitor, ieromonah Paisie Cosma, cel care s-a ingrijit de buna desfasurare a lucrarilor.

In anul 1992, s-au facut trasarile pentru fundatia viitoarei manastiri cu hramul Sfantul Prooroc Ilie, batandu-se primul tarus, iar prima sarja de beton s-a turnat, in partea Altarului, in 16 iulie.

Sfintirea locului a avut loc in 20 iulie, prin prezenta Preasfintitului Serafim Fagarasanul, Arhiereu Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, din incredintarea Preasfintitului Justinian Chira, Episcop al Maramuresului si Satmarului. Preasfintitul Serafim a fost inconjurat de un numeros sobor de preoti si credinciosi. Prima caramida pe fundatie s-a pus in ziua de marti, 18 august, apoi s-a ridicat zidaria pana la nivelul geamurilor si s-a turnat fundatia pentru casa.

Lucrarile au fost reluate in anul 1993, continuandu-se cu zidaria, cofraje pentru bolti, plase de fier beton la bolti si ridicarea parterului la casa. In anul urmator, au continuat lucrarile la biserica. Crucea pe Cupola s-a asezat in data de 2 noiembrie. Tot in cursul anului 1994 s-au cumparat 2 clopote si s-a ridicat o clopotnita. In 1995 au fost reluate lucrarile la casa de lemn, simtindu-se nevoia de locuinte si mai ales de un Paraclis pentru rugaciune, lucru care s-a si realizat. Paraclisul a fost sfintit de catre Preasfintitul Iustin Sigheteanul, dandu-i-se hramul Cuvioasa Parascheva.

sursa : http://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/manastirea-sfantul-ilie-dealul-mare-124695.html
avatar
cr_1971
Admin
Admin

Mesaje : 3655
Puncte : 13593
Reputatie : 4555
Data de inscriere : 10/01/2011
Varsta : 47

http://prieteni.forumgratuit.ro

Sus In jos

Re: manastiri din romania

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum