viata speciilor de pasari salbatice din romania

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos

viata speciilor de pasari salbatice din romania

Mesaj  cr_1971 la data de Joi Mai 19, 2011 12:57 pm

In acest topic ne vom ocupa numai despre viata si activitatea speciilor de pasari salbatice din romania,in mare parte despre familia fringillidae,unde cei care posteaza,pot formula subiectele respective cu copy/paste,cu conditia ca persoanele care copiaza de pe anumite situri,sa indice jos si sursa de unde s-a copiat,pentru a nu exista probleme cu siturile respective de unde s-a copiat.

cr_1971
Admin
Admin

Mesaje : 3655
Puncte : 13593
Reputatie : 4555
Data de inscriere : 10/01/2011
Varsta : 45

http://prieteni.forumgratuit.ro

Sus In jos

Re: viata speciilor de pasari salbatice din romania

Mesaj  wolfenstein la data de Vin Mai 27, 2011 1:41 pm

Nu m-am ocupat atat de mult de fringillidae,nu stiu ce sunt acestea,dar am vazut pe internet ca fac parte aici sticletele,cinteza,mugurarul,forfecuta,scatiul,florintele si botgrosul,si nu am cunostinte generale despre acest subiect,insa data viitoare cand mai postez aici am sa incerc sa copiez de pe un anumit site,si sa indic jos sursa de unde am copiat despre pasarile respective.

wolfenstein
moderator
moderator

Mesaje : 1405
Puncte : 8805
Reputatie : 6054
Data de inscriere : 16/01/2011

Sus In jos

scatiul

Mesaj  cr_1971 la data de Dum Iun 05, 2011 4:19 pm

Se mai cheama si scatiul Euro-Asiatic datorita faptului ca se gaseste in aceste zone.
In natura il putem intilni mai tot timpul in virful arborilor. Acest mic fringilid are in jur de 12 cm iar dimorfismul sexual este destul de accentuat: masculul are fruntea si calota de culoarea neagra.

In perioada reproducerii, prefera padurile de conifere. Masculul alege locul unde femela incepe sa construiasca cuibul aproape inaccesibil. Cuibul are forma unei cupe, destul de profund si este construit numai de femela. Materialele folosite sint ramuri mici, radacini subtiri, pene, par de animale. Ouale sint in numar de 3-5 si sint clocite numai de femela. Puii sint alimentati de ambii parinti cc 20 de zile. Dupa perioada napirlirii se aduna in grupuri de minim 10 mai tot timpul in cautarea hranei.
In captivitate este foarte des intilnit in crescatorii.este recomandata o voliera de 1,5x1,5x2m. Inauntru se vor introduce citeva ramuri de brad. Fiind o pasare care sufera de caldura este recomandat ca locul volierei sa fie amplasat intr-un loc umbros. Cuibul se pozitioneaza sus camuflat intre ramuri. In cele mai multe cazuri masculul nu lasa femela sa cloceasca si atunci este indepartat, dar trebuie reintrodus dupa ce au aparut puisorii,c are vor fi inelati in a 6-7 zi cu inel de tip A(2,4mm).
Ca hrana se poate folosi un amestec pentru canari,fructe si legume tot timpul anului.

sursa [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

cr_1971
Admin
Admin

Mesaje : 3655
Puncte : 13593
Reputatie : 4555
Data de inscriere : 10/01/2011
Varsta : 45

http://prieteni.forumgratuit.ro

Sus In jos

florintele

Mesaj  cristina la data de Joi Iun 16, 2011 1:44 pm

Florintele -carduelis chloris-face parte din familia fringilide si se imparte in 5 subspecii:
Carduelis chloris chloris se gaseste in Europa
Carduelis chloris aurantiiventris se gaseste in N Africii si Insulele Azore
Carduelis chloris chlorotica se gaseste in orientul Mijlociu
Carduelis chloris madaraszi se gaseste in Insulele Corsica si Sardinia
Carduelis chloris turkestanus se gaseste in Iran si Caucaz
Acest fringilid cu corpul masiv a fost introdus cu succes in Oceania si in America de Sud: Argentina, Uruguay.
Dimorfismul sexual este destul de accentuat, femela avind un pic culorile mai deschise. Masculul are capul si spatele de culoare brun masliniu cu infiltratii gri.Femela are capul si spatele de culoare gri verzui.
Are in jur de 15 cm. Zborul este ondulat iar cintecul este placut, aproape repetat. In natura nu se indeparteaza de copaci primavara coborind din paduri pina in parcurile oraselor. Construieste un cuib grosolan si voluminos la sfirsitul lunii aprilie. Femela depune 4-5 oua alb albastrui si cloceste 13-14 zile fara ajutorul masculului. Puii ies din cuib dupa 16-18 zile devenind independenti dupa cc 33 de zile. In primele5-6 zile de viata ale puilor parintii devin"insectivori" deoarece puisorii au nevoie de proteine. Perioada de intarcare este foarte dificila pentru puisori deoarece foarte multi mor. Inca nu se cunoaste exact motivul dar se crede ca ar fi vorba de ceva boli intestinale. Ambii parinti au un caracter blind si afectuos.
Ca hrana se foloseste un amestec de seminte pentru canari. Fructe si legume se vor adauga tot timpul anului. Pe perioada intarcarii se va lasa mincare care se digera mai usor:glant si salata .
Cele 10 subspecii de florinti,sunt:
Carduelis chloris aurantiiventris (Cabanis, 1851)
Carduelis chloris bilkevitchi (Zarudny, 1911)
Carduelis chloris chloris (Linnaeus, 1758)
Carduelis chloris chlorotica (Bonaparte, 1850)
Carduelis chloris harrisoni (Clancey, 1940)
Carduelis chloris madaraszi (Tschusi, 1911)
Carduelis chloris muehlei Parrot, 1905
Carduelis chloris turkestanica (Zarudny, 1907)
Carduelis chloris vanmarli Voous, 1951
Carduelis chloris voousi Roselaar, 1993 .

sursa :http://clubulromandefringil.forumgratuit.ro/t5-florintele-carduelis-chloris

cristina
moderator
moderator

Mesaje : 1000
Puncte : 6267
Reputatie : 4417
Data de inscriere : 16/01/2011

Sus In jos

sticletele

Mesaj  cr_1971 la data de Dum Iun 26, 2011 2:29 pm

O legenda spune ca sticletele are masca rosie datorita faptului ca a incercat sa scoata acele de scai din coroana lui Isus Hristos,iar din acea zi ramase pentru totdeauna patat cu rosu pe fata.Frumusetea penajului si cintecul melodios a inspirat multi artisti de-a lungul veacurilor.
Se cunosc urmatoarele subspecii:
Carduelis carduelis carduelis-se afla in Europa
Carduelis carduelis balcanica -se afla in Peninsula Balcanica
Carduelis carduelis brevirostris-se intilneste in Crimeea
Carduelis carduelis britannina-se afla in Marea Britanie
Carduelis carduelis loudoni-Azerbaidjan si Iran
Carduelis carduelis mayor-se afla in muntii Ural si Altai
Carduelis carduelis niediecki-se afla in Orientul Mijlociu,Cipru, Rodos
Carduelis carduelis parva-Peninsula Iberica,Nordul Africii , in Insulele Azore si Canare
Carduelis carduelis tsuchusii-in sudul Italiei
Carduelis carduelis colchicus
Carduelis carduelis volgensis
se disting intre ele dupa talie care variaza in functie de zona unde traiesc. Subspecia mayor ajunge la 15-16cm iar parva la numai 12 cm. Se recunoaste dupa masca rosie ,capul negru cu alb,aripile negre cu o bara galbena.
Dimorfismul sexual nu este asa de accentuat. Numai un ochi expert ii poate deosebi.La femela masca rosie nu depaseste jumatatea ochiului si are culoarea pe aripi de un negru opac
La mascul masca rosie depaseste ochiul si are culoarea pe aripi de un negru lucios.
in natura il putem intilni in padurile de conifere ,arbusti,arbori fructiferi dar coboara si in parcurile din orase ajungind sa faca cuibul chiar si in copacii de pe marginea strazilor. Cuibul este construit la citiva metri de pamint din iarba uscata,muschi,radacini subtiri,interiorul fiind captusit cu pene are forma de cupa.

Femela depune intre 3-6 oua .cloceste in jur de 13-14 zile iar puii sint intarcati dupa 35 de zile dar ramin in apropierea cuibului inca citeva zile. Perioada de napirlire este luna august-septembrie. Cintecul este frumos, aducindu-ne aminte de trilul canarului. Nu cinta in perioada napirlirii.
In captivitate se pot tine in voliere de 1x1x2m in locuri umbroase dar nu umede.Ca hrana se poate folosi un amestec de seminte pentru canari, plante erbacee. Nu uitati ca din 100 de exemplare capturate din natura jumatate mor in primele zile, apoi din ce ramine inca jumatate mor in perioada napirlirii.

sursa : [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

cr_1971
Admin
Admin

Mesaje : 3655
Puncte : 13593
Reputatie : 4555
Data de inscriere : 10/01/2011
Varsta : 45

http://prieteni.forumgratuit.ro

Sus In jos

mugurarul

Mesaj  cr_1971 la data de Joi Iun 30, 2011 2:00 pm

Are 18 cm marime, iar coloritul este cenusiu pe spate, negru pe aripi si coada, rosu trandafiriu pe piept la mascul, cafeniu roscat pe piept la femele. Ciocul este negru albastrui, conic, scurt si gros. Picioarele sunt brune. Mediul de viata il constituie padurile mixte si de conifere, bogate in subarbusti si cu numeroase luminisuri insorite. Ouale, in numar de 4 - 5, depuse zilnic, incepand din aprilie pana in mai sunt fusiforme, netede, lucitoare, albastre deschis, cu intensitati ce alterneaza, cu puncte si cu pete maro-negricioase, maro-purpurii si violet - deschis, masate la capatul rotund al oului. Incubatia dureaza 12 - 14 zile. Cloceste numai femela, care in aceasta perioada este alimentata de mascul; au loc doua sau chiar trei clociri pe an. Puii sunt nidicoli, cu perioada post embrionara de 12 - 18 zile. In primele 6 zile sunt acoperiti de femela, in timp ce masculul aduce hrana, dupa aceasta ambii parinti participa la hranire. Puii sunt acoperiti cu puf des, destul de lung, gri-negricios; gatlejul este roz cu puncte gri - purpuriu pe laturi, umflatura marginala a ciocului este galbena palid. Hrana se constituie din seminte diferite, bace, muguri de copaci si arbusti, mai rar insecte.

O ALTFEL DE DESCRIERE :
Pasare sedentara in tara noastra mugurarul cloceste in mai ales in padurile de munte ale Carpatilor ,de unde in iernile mai geroase coboara spre cimpie .Masculul adult are partea superioara a capului si cea din jurul ciocului de culoare vinat negricioasa ,partea superioara a corpului ,tectricela mici si mari ale aripilor cenusii ,tirtita alba,gitul laturile gitului si gusa rosu deschis carmin,abdomenul si tectricele superioare ale cozii,albe .Rectricea exterioara are ambele parti si uneori de-a lungul rahisului prezinta o pata alba mai mult sau mai putin lata.Remigele negre: primaare dunga dreapta ,iar urmatoarele patru remige sint scobite la virf,bordate cu sur-deschis ;ultimele regiuni sint vinat -negricioase .ultima remige este cea mai mica cu steagul exterior suriu,mai mult sau mai putin suflat cu roz-rosiatic.Tectricele mici sur-inchise,cele mai lungi vinat-negricioase cu virfurile sur-deschis formind peste aripa oo banda evidenta .Ciocul negru,irisul si picioarele brune.
FEMELA adulta este ceva mai mica decit masculul ,are spatele cu luciul brumat iar partea ventrala sur-deschis cu luciu brun-roscat ,si mai mult sau mai putin porfiriu.
Pasarile tinere (ambele sexe )au partea superioara si cea inferioara a corpului brun-ruginiu,fara sur sau rosiu.capulsi spatele fara negruiar la masculi tineri spatele este citeodata suflat cu rosiu.Cuibareste in padurile de munte ,incepind cu a doua jumatate a lunii aprilie si depunin de regula 5-6 oua .
Hrana in libertate consta din seminte ,fructe ,muguri (de unde ii provine si numele)si insecte.Sint crescuti si reprodusi cu succes in captivitate datorita coloritului sau foarte frumos in prezent ajungindu-se la diferite mutatii de culoare ,cele mai cunoscute fiind:bruna,pastelo,pastelo -bruna,baltatii,lutino.

sursa : [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

cr_1971
Admin
Admin

Mesaje : 3655
Puncte : 13593
Reputatie : 4555
Data de inscriere : 10/01/2011
Varsta : 45

http://prieteni.forumgratuit.ro

Sus In jos

botgrosul

Mesaj  cr_1971 la data de Joi Iun 30, 2011 2:08 pm

Se cunosc 6 subspecii:
Coccothraustes coccothraustes coccothraustes
Coccothraustes coccothraustes buvryi
Coccothraustes coccothraustes nigricans

Coccothraustes coccothraustes humii
Coccothraustes coccothraustes japonicus
Coccothraustes coccothraustes schulpini
Se intilneste in aproape toate continentele in afara de Australia.
Tipic la aceasta minunata pasare este ciocul bleo metalizat pe toata perioada verii si devine galbui iarna. Ciocul poate deveni o arma formidabila,deoarece poate exercita o presiune de pina la 72 de kg.
In natura stau mai tot timpul ascunsi in virfurile arborilor si ii putem intilni in paduri ,livezi chiar si in parcuri. Este cel mai mare fringilid ,poate ajunge pina la 20 cm.
Dimorfismul sexual nu este prea evident,femela avind un pic culorile mai sterse.Are capul foarte gros de culoarea castanei,aripile sint negre avind o fasa alba . Au coada foarte scurta.

Femela construieste un cuib din ierburi subtiri imbracat cu licheni ,apoi depune intre 4-6 oua pe care le cloceste 14 zile. Puii sint hraniti cu insecte in primele zile ,parasesc cuibul dupa 20 de zile si devin independenti dupa alte 15.
Sint pasari care formeaza perechi fixe si nidifica odata pe an.
Ca hrana se poate folosi un amestec de seminte pentru canari,adaugind floarea soarelui si cinepa. Se pot adauga fructe carnoase tot timpul anului. Sint innebuniti dupa simburii de cirese si piersici. Ginditi-va ca poate desface chiar si un simbure de maslin.
Puii se ineleaza in a 6 zi cu un inel de tip c (3,4mm)

cr_1971
Admin
Admin

Mesaje : 3655
Puncte : 13593
Reputatie : 4555
Data de inscriere : 10/01/2011
Varsta : 45

http://prieteni.forumgratuit.ro

Sus In jos

cinteza

Mesaj  wolfenstein la data de Vin Iul 15, 2011 3:18 pm

Pasare sedentara ,cintezoiul este foarte frecvent intilnit la noi in tara ,fiind raspindit de la cimpie pina in zona de munte in padurile de rasinoase.Iarna coboara la cimpie,unde se amesteca cu pasarile autohtone,in pilcuri mici.
In iernile blinde masculii se pot fi auziti cintind in zilele calduroase chiar la jumatatea luni febroarie ,cind incep sa migreze din nou spre paduri si spre munte .Intoarcerea de la cimpie spre locurile de cibarit are loc de regula ,intr-o anumita ordine .Mai intii trec cite 2-3 numai masculi,apoi4-5masculii si 7-8 femele ,pentru ca spre sfirsit sa treaca 1-2 masculiicu 10-15 femele.DE obicei masculii se recunosc dupa culoarea albastruie-pura a partii posterioare a capului ,cefei,si laturilor gitului ,obraji si pieptul precum si o parte a abdomenului brun-roscat-deschis pina la aramiu-brun ,spatele brun -roscat,tirtita verde-galbui,aripile negre,umerii sio banda travesala peste aripii albe,coada neagra,rectricele mijlocii intens cenusii ca ardezia ,iar retricele externe cu o pata alba ,destul de mare.
Femelele adulte au capul ,gitul si partea superioara aspatelui verzui-brun-cenusiu,partea inferioara alb murdar ,pe piept cenusiu-roscat.Cu toate ca se inblinzeste si se acomodeaza greu cu captivitatea ,cintezoiul este apreciat pentru coloritul sau ,dar mai ales pentru cintecul sau variat.este crescut si reprodus in captitate de mai bine de 15 ani in europa centrala ,in prezent ajungindu-se la mai multe mutatii de cloare pina la exemplare complect albe.
Cintecul placut si melodios este compus din din parti(fraze muzicale)cu rezonamta puternica si cu diferite tonuri :subtire ,mijlociu si gros.
Cele mai apreciate exemplare sint cele care au partea cu triluri cu vichiau si ton gros.exprimarea fonetica a celor mai apreciate parti ale cintecului cintezoiului este urmatoarea :partea cu triluri cu vichiau :tim-tim-tim-prrrr-pea-pea-pea-pea(pauza mica)vriiicheau.
Sint de asemenea apreciate tim-urile lungi si pietura saltata.
Cintezoi cuibaresc de doua ori pe an ,primul cuibar compus din4-6 oua ,fiind cel mai adesea complet pe la a doua jumatate a lui aprilie ,iar ultimul din 3-4 oua pela sfirsitul lui iunie .

wolfenstein
moderator
moderator

Mesaje : 1405
Puncte : 8805
Reputatie : 6054
Data de inscriere : 16/01/2011

Sus In jos

CANEPARUL (CARDUELIS CANNABINA)

Mesaj  cr_1971 la data de Mier Mar 14, 2012 4:24 pm

Câneparul, Carduelis cannabina, este o pasăre cântătoare de talie mică din familia Fringillidae Finch.
Această pasăre creşte în Europa, Asia de Vest şi Africa de Nord. Aceste păsări sunt de regulă locatari permanenţi, dar multe păsări din Est şi din Nord migrează mai departe spre Sud în intervalul de reproducere sau se deplasează în zonele de coastă.
În perioada de reproducere preferă câmpiile cu tufe stufoase, inclusive câmpurile cu buruieni şi grădinile. Îşi construieşte cuibul într-o tufă, unde depune 4–7 ouă.
Această specie poate forma stoluri mari în afara sezonului de reproducţie, uneori amestecate cu alte cinteze, cum ar fi Inăriţă cu cioc galben, pe coastele şi ţinuturile mlăştinoase saline. Hrana constă în principal din seminţe. Denumirea ştiinţifică a Câneparului provine de la apetitul său pentru cânepă şi denumirea sa în limba engleză de la preferinţa sa pentru seminţele de in, din care se face lenjeria de pat.
Este o pasăre subţire, cu o coadă lungă. Părţile superioare sunt maro, gâtul este de un alb murdar, iar ciocul este gri. În timpul verii masculul are ceafa de culoare gri, prezintă pete roşii la nivelul capului şi are penele de pe piept de culoare roşie.
Femelele şi păsărilor tinere prezintă o insuficienţă a culorii de roşu în coloritului penajului, de asemenea are părţi albe, iar pe piept prezintă dungi de culoare galben închis.
Cântecul plăcut al câneparului conţine triluri rapide însoţite de agitaţie.
Uneori ele sunt văzute şi la mai multe sute mile pe mare.

sursa: [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

cr_1971
Admin
Admin

Mesaje : 3655
Puncte : 13593
Reputatie : 4555
Data de inscriere : 10/01/2011
Varsta : 45

http://prieteni.forumgratuit.ro

Sus In jos

Re: viata speciilor de pasari salbatice din romania

Mesaj  cr_1971 la data de Dum Mar 31, 2013 3:46 pm

pana nu demult(noiembrie 2012),am avut timp de 6 luni de zile cativa sticleti,pe care le-am dat drumul acestora ca urmare a faptului ca am fost dat afara de la servici in septembrie 2012,unde cu o astfel de situatie similara de a da drumul pasarilor in libertate s-a produs in noiembrie 2005,dupa moartea baiatului meu...

cr_1971
Admin
Admin

Mesaje : 3655
Puncte : 13593
Reputatie : 4555
Data de inscriere : 10/01/2011
Varsta : 45

http://prieteni.forumgratuit.ro

Sus In jos

Re: viata speciilor de pasari salbatice din romania

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum